Varför riktkurser säger mer än en rekommendation

Riktkurs bättre än aktierek

Varför riktkurser säger mer än en rekommendation

Ofta presenterar analytiker både en riktkurs och en köprekommendation i samband med sin analys. Många fokuserar dock för mycket på själva köprekommendationen (eller behåll- eller säljrekommendationen) menar vi. Varför anser vi det?

Låt säga att Bolag A får en köprekommendation med riktkursen 130 kronor. Idag står aktien i 100 kronor. Det är alltså en uppsida på 30% från dagens kurs. Låt säga att aktien går upp till 130 kronor inom en vecka. Uppsidan enligt analytikern är nu 0% men på olika nyhetssiter och liknande ligger fortfarande informationen om “Köp” fortfarande kvar.

Då är riktkurs som regel ofta gäller för 6 -12 månader anser analytikern (med allt annat lika) mest troligt att potentialen för aktien är uppnådd och köprekommendation bör övergå till Sälj, Neutral eller Behåll. Nu är alltså själva Köprekommendationen utspelad och obsolet. Tittar man dock på riktkursen så är det enkelt att se att uppsidan som analytikern såg vid sin analys inte längre finns.

Vill du ändå se hur många Sälj, Behåll eller köprekommendationer en aktie har så kan du kika under Analysfliken på Riktkurser.nu.