Var hittar man analysen bakom riktkursen?

Analytiker som analyserar en aktie

Affärsnyheterna är fulla av nya köp- och säljrekommendationer och nya riktkurser men sällan kan man läsa analysen bakom dessa. Vem ligger bakom riktkurserna och vart hittar man analysen? Vi början med den första frågan.

Vilka är analytikerna bakom riktkurserna?

Enkelt kan man säga att det finns tre olika typ av analytiker. De som arbetar för “säljsidan”, de som arbetar för “köpsidan” och fristående analytiker.

Analytiker på säljsidan

Analytiker på säljsidan arbetar ofta hos aktiemäklare eller en investmentbank av något slag. De skapar analyser och följer ofta en bransch och ett par bolag (ofta färre än analytikerna på köpsidan).

Syftet med analyserna är

  • Att ge deras egna kunder underlag (analyser, riktkurser, köp/sälj m.m.) och idéer till investeringar.
  • Att skapa fler transaktioner. Dvs. nya köp- och säljidéer lockar kunderna (privata och institutionella) att göra fler transaktioner vilket genererar intäkter till mäklaren.
  • Att locka kunder till sig (marknadsföring) genom att visa att de bidrar med mervärde till sina kunder.
  • Att sälja analyserna och deras kunskap till bland annat köpside analytiker.

Analytiker på säljsidan får själva inte tradea (handla aktier) aktierna de bevakar. Säljside analytiker har ofta god relation med nyckelperson på bolagen de följer (detta kan vara en anledning att de sällan sätter säljrekommendationer på bolag). De rankas även på hur bra de är på att sätta upp möten med bolagen.

Analytiker på köpsidan

Analytiker på köpsidan arbetar för en institutionell investerare, oftast en fond. De analyserar många bolag och stöttar fondförvaltarna med underlag. Deras analyser är interna och delas vanligen inte med marknaden (företagshemligheter som ger fonden en edge). Vilka bolag de tror på kan man dock enkelt se i innehaven i deras fonder (dock inte bevakningslistan). Det finns dock undantag till detta och den mest kända är kanske Cathie Wood som har delat aggressiva riktkurser för exempelvis Tesla. En sådan riktkurs är inte att förringa men man ska ha i åtanke att det finns incitament att driva upp kursen i sina egna innehav.

Fristående analytiker

Dessa analytiker arbetar för ett fristående analysbolag som varken själva investerar i bolagen eller tjänar pengar på att deras kunder gör affärer på deras plattform. Hur tjänar dom då pengar? Vanligen på två olika sätt. Dels kan de utföra så kallade uppdragsanalyser som bolaget som analyseras (ofta) betalar för (ca 300-600ksek). Syftet med detta är att öka transparensen och uppmärksamheten kring det egna bolaget då bevakning av ett analyshus ofta får spridning i affärsmedia och analyshusets kunder. Och dels kan de sälja analyserna via exempelvis medlemskap till personer/institutioner som vill ta del av analysen. Denna marknad växer med ca 20% per år.

Om bolagen själva betalar för analysen finns det såklart risk för jäv detta hävdar dock analyshusen själva skulle förstöra deras förtroende snabbt.

Exempel på bolag som utför uppdragsanalyser är Danske Bank, SEB, Analysguiden (aktiespararna) och RedEye.

Vart hittar man analyser?

Som tidigare nämnt så ligger fullständiga analyser oftast bakom betalväggar av olika slag. Här nedan listas några platser man kan söka sig för analyser.

  • Aktiellt är Swedbanks sida där de publicerar alla sina köp- och säljrekommendationer samt tillhörande analyser och nyheter. Denna är gratis.
  • Carnegies Private banking delar varje torsdag ett aktiecase gratis men vill man få del av samtliga behöver man bli Private banking kund hos dem.
  • Pareto Securities erbjuder sina kunder fundamentala analyser och branschanalyser. Dessa är dock inte gratis utan du måste bli medlem för tillgång.
  • Redeye erbjuder sina kunder nyheter, event och aktieanalyser till en kostnad om 300-900kr/månader beroende på abonnemang.
  • Aktiespararnas Analysguiden gör även de analyser och många kan du ta del av gratis men för fri tillgång krävs medlemskap på mellan 50-100kr/månad.