Hur du bygger upp en aktieportfölj [Guide]

Young boy analyst

Att bygga en bra aktieportfölj är en utmanande process, och det finns ingen enkel lösning som fungerar för alla. Men här är några grundläggande steg som kan hjälpa dig att skapa en bra aktieportfölj.

Sätt upp dina mål

Innan du börjar bygga en aktieportfölj, måste du fastställa dina mål. Vad är ditt investeringsmål? Sparar du till en resa om ett år eller till din pension? Hur stor summa vill du uppnå och när? Har du mycket tid att lägga eller högst begränsad tid?

Bedöm din riskprofil och anpassa din portfölj därefter

Vilken risknivå är du bekväm med? Hur länge planerar du att behålla dina investeringar? Här är lite tips på vad du bör ha i åtanke när du funderar över din riskprofil.

  • Bedöm din risktolerans: Risktolerans handlar om hur mycket osäkerhet eller förlust du är villig att ta när du investerar pengar. Om du har hög risktolerans kan du vara beredd att ta större risker för att få högre avkastning, medan om du har låg risktolerans kan du föredra att investera i mindre riskfyllda tillgångar. Väljer du fonder brukar de vanligtvis ha ett riskbetyg du kan använda. Väljer du aktier kan du ex. generellt anta att aktier i de lägre listorna är mer riskfyllda än de i ex. Large cap. Unga aktier utan lönsamhet är mer riskfyllda än de med lång historik av ökande lönsamhet.
  • Använd standardavvikelsen: Standardavvikelsen mäter variationen av avkastningen för en viss aktie eller portfölj. En hög standardavvikelse indikerar att avkastningen varierar mycket, vilket innebär högre risk. Genom att använda standardavvikelsen för olika aktier eller fonder i din portfölj kan du få en uppfattning om portföljens totala risk.
  • Bedöm din tidshorisont: Din tidshorisont för investeringar kan också påverka din riskprofil. Om du har en kort tidshorisont och planerar att ta ut dina pengar inom några år, kan du föredra att ha en mindre riskfylld portfölj eftersom du inte har tid att återhämta dig från en eventuell förlust. Om du har en lång tidshorisont, kan du ha råd att ta större risker eftersom du har mer tid att återhämta dig från eventuella förluster. Ett bra tips är att aldrig, aldrig, aldrig investera pengar som du behöver inom ett år i aktier.
  • Din personlighet: Är du en orolig person? Är du otålig? Tar du för hög risk och du samtidigt är en orolig person kan din aktieportföljs upp och nedgångar påverka ditt mående. Detta är viktigare än många tror att ha i åtanke. Dels kan det göra att du sover dåligt om natten och dels kan det göra att du fattar fel beslut och blir stressad och säljer på botten. Kom ihåg att du ska leva också och ett humör som styrs av börsen är inte att föredra. Om du är en otålig person kan det också vara svårt att hålla sig borta från köp och säljknappen. Detta behöver du designa bort ex. genom att sätta upp tydliga regler för dig själv när, hur och varför du säljer och köper. Mer om börspsykologi kan du läsa om i denna bok.

Diversifiera din portfölj

En av de viktigaste principerna för att bygga en bra aktieportfölj är att diversifiera. Det innebär att investera i olika aktier från olika branscher och sektorer för att sprida ut risken. Om en sektor går dåligt kan andra sektorer fortfarande prestera bra och balansera din portfölj. Sektorer följer ofta konjukturscykeln och vissa sektorer går bra under hökonjuktur och andra under lågkonjuktur. Vill du skapa en stabil portfölj är det lämpligt att din portfölj innehåller bolag från olika sektorer. Läs mer om hur olika sektorer påverkas av konjukturen här.

Generellt sett är det rekommenderat att diversifiera din portfölj genom att investera i flera olika bolag. En vanlig tumregel är att ha minst 10 till 15 olika aktier för att sprida risken på ett bra sätt. Att ha för få aktier kan öka din risk, eftersom du blir mer sårbar för stora förluster om något går fel med en eller ett fåtal av dina investeringar. Å andra sidan kan att ha för många aktier göra det svårt att hålla koll på din portfölj och öka transaktionskostnaderna.

Mixa dina portfölj med olika typer av aktier

Att bara sprida ut dina investeringar över olika branscher och sektorer är inte alltid tillräckligt. Ytterligare en taktik är att använda olika typer av aktier för att få en balanserad portfölj som passar dina behov.

  • Tillväxtbolag är en typ av aktie som är kända för att ha hög potential till hög avkastning. Dessa företag fokuserar på att expandera och investera i nya projekt, vilket kan leda till snabb tillväxt och hög avkastning på din investering. Men det finns också högre risker involverade eftersom tillväxtbolag ofta är mindre etablerade och mer känsliga för marknadens svängningar.
  • Utdelningsaktier är en annan typ av aktie som passar de som söker stabilitet och regelbunden utdelning. Dessa företag har en stabil finansiell grund och har råd att dela ut en del av sin vinst till aktieägarna i form av utdelningar. Med utdelningsaktier kan du få en regelbunden kassaflöde från dina investeringar, men avkastningen kan vara lägre än för tillväxtbolag.
  • Indexfonder kan vara ett bra alternativ för den som vill ha en diversifierad portfölj utan att behöva spendera tid på att välja enskilda aktier. Indexfonder följer en specifik marknadsindex och ger dig därmed en exponering mot hela marknaden eller en specifik sektor. Detta kan vara ett bra sätt att få en bredare diversifiering och minska din risk, samtidigt som du kan dra nytta av marknadens långsiktiga tillväxt.
  • Investmentbolag investerar i andra företag och har ofta en diversifierad portfölj av aktier, obligationer och andra tillgångar. Ett investmentbolag kan ge dig en diversifiering som är svår att uppnå på egen hand, eftersom de ofta investerar i mindre, privata företag som inte är tillgängliga för vanliga investerare. Investmentbolag kan också ha fördelar som andra typer av aktier inte har, till exempel expertis från professionella förvaltare och långsiktig investeringshorisont. Läs mer om hur du hittar bra investmentbolag här.

Välj ut aktier och utvärdera bolagen

Det är viktigt att utvärdera bolagen du överväger att investera i. Kolla på bolagets historiska finansiella resultat, konkurrenskraft (det som ibland kallas moat eller vallgrav), ledningsteam och framtidsutsikter. Försök också att förstå vilka faktorer som kan påverka bolaget i framtiden. För att få inspiration till boag kan du ex. kika på de aktier som olika fondbolag äger, vilka som har höga riktkurser här på riktkurser.nu, eller finanstidningar. Generellt skulle vi avråda från att blint följa någon men kanske framförallt olika konton på sociala medier.

Tänk långsiktigt

Att investera i aktier är oftast en långsiktig strategi. Det är viktigt att ha tålamod och inte ta förhastade beslut. Aktiemarknaden är volatil och kortsiktiga fluktuationer kan vara normalt. Över tid går börsen alltid upp (detta gäller dock inte enskilda aktier därav viktigt med diversifiering).

Bildkälla: Swedbank, länk

Återbalansera din aktieportfölj

Efter att du har byggt din portfölj, behöver du övervaka och återbalansera den regelbundet. Det innebär att justera vikterna på dina innehav för att hålla en balanserad portfölj, och göra justeringar när det behövs. En bra riktlinje är att inget innehav ska utgöra mer än 10% av portföljens värde, undantag kan dock göras för indexfonder och investmentbolag som i sig äger flera olika bolag.

Månadsspara

Att månadsspara i sin aktieportfölj är en viktig strategi för att bygga upp en stabil och långsiktig investeringsgrund. Genom att regelbundet sätta undan en del av ens inkomst varje månad, istället för att försöka spara en stor summa pengar på en gång, kan man dra nytta av den kraft som ränta-på-ränta-effekten kan ha på ens investeringar. Här kan du läsa om 10 tips för hur du kan få mer pengar över till din aktieportfölj.

Månadssparande ger också en bättre kontroll över ens ekonomi och investeringar, eftersom det gör det möjligt att skapa en förutsägbar och balanserad investeringsplan och minska risken för impulsköp eller panikförsäljningar.

En annan fördel med månadssparande är att det minskar risken för att förlora pengar på grund av kortsiktiga marknadssvängningar, eftersom man köper aktier över tid och inte bara när priset är högt.

Välj aktiemäklare

Att välja rätt aktiemäklare att bygga sin aktieportfölj i är en viktig del av att investera. Här är några faktorer att överväga när du väljer en aktiemäklare:

  1. Avgifter och provisioner: Kolla upp vad aktiemäklaren tar i avgifter och provisioner för köp och försäljning av aktier. Det är viktigt att ha koll på kostnaderna eftersom de kan ha en stor påverkan på din totala avkastning.
  2. Handelsplattform: En bra handelsplattform kan göra det enklare att köpa och sälja aktier. Titta på aktiemäklarens handelsplattform och se om den har de funktioner du behöver för att ta välgrundade beslut.
  3. Tillgängliga investeringar: Kontrollera vilka investeringar som erbjuds av aktiemäklaren. Om du är intresserad av att investera i utländska aktier eller fonder, se till att aktiemäklaren erbjuder detta.
  4. Kvaliteten på forskning och analys: Aktiemäklare kan erbjuda olika nivåer av forskning och analys. Se till att aktiemäklaren erbjuder tillräckligt med information och verktyg för att du ska kunna göra välgrundade investeringsbeslut.
  5. Kundservice: Kundservice är en annan viktig faktor att tänka på när du väljer en aktiemäklare. Se till att aktiemäklaren erbjuder tillräckligt med support och hjälp när du behöver det.
  6. Säkerhet: Det är viktigt att välja en aktiemäklare som är reglerad och pålitlig för att säkerställa att dina pengar och investeringar är säkra.

Slutligen, det är också en bra idé att läsa recensioner från andra investerare för att få en bättre förståelse av aktiemäklarens styrkor och svagheter. Genom att noggrant överväga dessa faktorer kan du hitta en aktiemäklare som passar dina behov och hjälper dig att nå dina investeringsmål.

Vi på riktkurser.nu använder själva Avanza och kan varmt rekommendera dem för både nybörjare och erfarna investerare. Dom har också Sveriges nöjdase privatkunder 13 år i rad. Starta konto hos dem här.

Sök råd från experter

Att bygga en bra aktieportfölj kan vara komplicerat och utmanande. Det kan vara en god idé att söka råd från en finansiell rådgivare eller experter på området för att få hjälp och vägledning i processen. Vill man inte eller har inte tid att bygga en portfölj kan man även nöjda sig med att investera i en indexfond, ex. Avanza Zero eller fonder med låg avgift på SAVR eller liknande.

Sammanfattning

Det är mycket att tänka på för att skapa en bra aktieportfölj och tyvärr kan man inte veta om man gjort ett bra jobb förrän efter ett par år då aktiemarknaden kan röra sig upp och ner. Aspekter att ta i beaktning är att fastställa dina investeringsmål, din riskprofil, vikten av att diversifiera för att sprida risken, anpassa din portfölj efter din personlighet och vara medveten om börspsykologi. Därefter behöver du välja ut aktier, fonder och ev. andra värdepapper och slutligen köpa in dig successivt i aktierna.

Lycka till med dina investeringar!